De Buteyko-methode

De Buteyko-methode


Wij worden opgevoed met de gedachte dat diep ademen gezond is. Bij sommige tv uitzendingen waarbij emoties een grote rol spelen, wordt door de presentator vaak de opmerking gemaakt: ” Haal maar even diep adem ”  met als bedoeling dat men geestelijk even tot rust komt. Het effect is precies tegengesteld.

Veel gezondheidsdisciplines zoals yoga docenten, psychologen en fysiotherapeuten houden zich ook met de ademhaling bezig , maar dan ook vooral met het aanleren van een diepe ademhaling.

De ademhaling is een van de belangrijkste levensfuncties en staat aan de basis van alle levensprocessen. Een normle ademhaling dient bij een gezond mens natuurlijk en onopvallend te zijn. Een ademhaling moet altijd gekoppeld zijn aan de activiteit die je op dat moment doet. In rust adem je minder vaak en minder diep dan in beweging.

Het doel van het ademhalingssysteem  is het verzorgen van het normale zuurstofgehalte en koolzuurgas in de cellen en weefsels.

De meeste mensen ademen te diep in rust waardoor er te veel koolzuurgas uit het lichaam verdwijnt. Als er te weinig koolzuurgas in de cellen en de weefsels aanwezig is, dan wordt de zuurstof dat zich in het bloed aan de hemoglobine hecht, niet goed afgegeven aan de cellen voor de juiste verbranding.

Het doel van de Buteyko methode ( deze methode is uniek in de wereld en is wetenschappelijk onderbouwd ) is de normalisatie van de ademhaling, m.a.w. een vermindering van de diepte van de ademhaling door ontspanning van het middenrif tot een licht een aangenaam gevoel van luchttekort ontstaat.

Een diepe ademhaling in rust is een afwijking van de norm en kan worden beschouwd als een ziekte.

Er wordt altijd gezegd: “haal maar even diep adem dan krijg je meer zuurstof” maar in werkelijkheid werkt het precies andersom.!

Buteyko noemde de diepe ademhaling  dan ook de ziekte en de bekende klachten zoals hart-en vaatziekten, astma, COPD, allergieën, slaapapneu, chronische vermoeidheid e.d de symptomen van de ziekte: de diepe ademhaling.