Effecten van een diepe ademhaling

Lees verder

Effecten van een diepe ademhaling


gas-exchangeDe ademhaling staat aan het begin van alle levensprocessen. We kunnen een tijd zonder voeding, maar niet lang zonder zuurstof.

In de ons omringende lucht (op zeeniveau) zit ongeveer 20% zuurstof (O2). Bij de uitwendige ademhaling komt de lucht en zuurstof via de neus, luchtpijp, bronchiën in de longen. De gasuitwisseling vindt plaats in de longblaasjes en de zuurstof wordt dan opgenomen in het bloed en hecht zich aan de hemoglobine Via de bloedvaten komt het bloed en de zuurstof bij alle cellen van de organen en de spieren. Via de voeding krijgen we ook dagelijks de noodzakelijke voedingsstoffen binnen: de zuurstof en voedingsstoffen worden verbrand (we noemen dit proces de stofwisseling of het metabole proces) en bij deze verbranding komt energie vrij. De energie hebben we nodig om te bewegen, te denken enz. Bij dit proces komen de afvalstoffen vrij en verlaten het lichaam via een natuurlijk proces: met de urine, de ontlasting en tijdens het transpireren. Naast de verwijdering van de afvalstoffen komt er bij het stofwisselingsproces koolzuurgas vrij. Koolzuurgas verdwijnt gedeeltelijk via de uitademing, maar koolzuurgas is zeer belangrijk en onmisbaar en mag zeker niet worden beschouwd als een afvalstof of erger nog als een gif. Als er te veel koolzuurgas uit het lichaam verdwijnt door een diepe ademhaling dan hecht de zuurstof zich meer aan de hemoglobine en wordt niet voldoende afgegeven aan de cellen van de organen en de spieren. Nu wordt de stofwisseling op zijn beurt verstoord door het gebrek aan zuurstof in de cellen.The bronchial tubes of healthy person and a person suffering from bronchial asthma. Medical poster.

Een verstoorde stofwisseling heeft tot gevolg dat ook andere levensprocessen zoals het immuunsysteem, het hormonale systeem, en de darmflora worden verstoord. Een tekort aan zuurstof in de cellen is desastreus en het lichaam zal er alles aan doen om je te beschermen: als beschermingsreacties van het lichaam kennen we:

  • De vernauwing van de bloedvaten (het gladde spierweefsel in de bloedvaten trekken zich samen om de uitstroom van koolzuurgas tegen te gaan) gevolg is hoge bloeddruk en Angina Pectoris.
  • De vernauwing van de bronchiën (zie hiernaast) met als gevolg COPD, astma. Het gladde spierweefsel van de bronchiën trekt zich samen.
  • De vernauwing van de darmen. Ook hier verkrampt het gladde spierweefsel zich en de darmen worden vernauwd.

Medicatie zal voor een tijdelijke verwijding ( minder pijn op de borst bij vaatproblemen en minder benauwd bij astma e.d.) maar een vermindering van de diepte van de ademhaling door ontspanning van het middenrif zorgt voor een voortdurende verwijding van de bloedvaten en bronchiën en zal dus een genezend effect veroorzaken. Zie voor meer effecten van een diepe ademhaling de pagina Ziektes.

Het stofwisselingsproces

Bij het bovengenoemde stofwisselingsproces is het tekort aan zuurstof door een diepe ademhaling duidelijk. Naast zuurstof spelen voedingsstoffen ook een zeer belangrijke rol bij veel fysiologische functies in het lichaam zoals de opbouw en reparaties van de cellen, de energievoorziening en overige processen.

Voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten (zetmeel en suikers) en vetten, de zogenaamde macrovoedingsstoffen zijn nodig voor de energievoorziening terwijl de vitamines, mineralen en spoorelementen ( microvoedingsstoffen) een bijdrage leveren in het vrijmaken van energie uit de macrovoedingsstoffen.

Mineralen zoals calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium en magnesium komen in kleine hoeveelheden in het eten en drinken voor evenals spoorelementen zoals: chroom, fluoride, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, seleen en zink.

Een tekort aan mineralen en spoorelementen kunnen eveneens de oorzaak zijn van ziekten. Zie Tab Samenwerking.